İçeriğe geç
Bilgi Bankası Diş Beyazlatma ve Sonrası

Diş Beyazlatma ve Sonrası

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır ?

Beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir.

Dişlerimizi daha beyaz yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlar arasında porselen venerler ( laminate ), porselen kronlar ve diş beyazlatma sayılabilir. Diş beyazlatma dişin fiziksel yapısını değiştirmeden dişin rengini daha beyaz yapmak demektir. Örnek olarak kirli bir kumaşı çamaşır beyazlatma suyuna koyduğumuzda ( bizim kullandığımız kesinlikle böyle bir şey değildir: lütfen kendi ağzınızda denemeyiniz ) kumaşın dokusunun bozulmadan beyazladığı görülür.

Hastaların dişlerini beyazlatmak için iki yol seçilebilir. Ev beyazlatmasında ( home bleaching ), koruyucu spor ağızlıklarına benzeyen plastik ağızlıklar imal edilir. Hidrojen peroksit bazlı bir ilaçla beraber kullanım talimatlarına uygun olarak günler boyunca beyazlatma işlemi uygulanır.

Ofis beyazlatması ise, hasta tarafından daha kolay fakat biraz daha pahalı bir uygulamadır. Hastalara beyazlatma işlemi tek seferde klinik ortamında uygulanır. Beyazlatma işlemi boyunca dudak ayıracı ile dudaklar uzaklaştırılır ve tükrük emici yardımıyla hastanın fazla tükrüğü çekilir. Herhangi bir sesli ya da delici alet çalıştırılmaz.

İlk ziyaret sonrasında çok önemli oranda bir beyazlık fark edilir. İkinci bir seans uygulaması ile dişlerin daha da beyazlaması mümkündür. Ofis uygulaması ev tipi beyazlatmaya göre daha hızlı ve güvenli olması dolayısıyla tercih edilir. Ofis uygulamasının daha etkili olmasının bir nedeni de beyazlatma ajanının dişlerde direk teması ile gerçekleşiyor olmasındandır.

Evde yapılan uygulamada ajanın birçoğu ağızlığı takarken dışarı taşıp hasta tarafından tükürülebilir ya da daha kötü ihtimalle yutulabilir. Ağızlıkta geri kalan kısmında tükrük ile yıkılması söz konusu olabilir. Ofis uygulamasında dişler üzerindeki ajan başka hiçbir şeyle kontak kurmaz, hiçbir miktarın yutulması söz konusu değildir. Kendi tecrübelerimize dayanarak da ofis tipi beyazlatmanın daha tercih edilebilir olduğunu söyleyebiliriz.

Birçok üretici firma lazer ışığı ile daha iyi bir beyazlatma yapılabileceğinin promosyonunu yapmakla birlikte bilimsel araştırmalar bunun fark yaratmadığını söylemektedirler. Diş beyazlatma miktarını artıran etkenler, beyazlatma ajanının konsantrasyonu ve dişle temas süresidir. Kozmetik diş hekiminin tecrübesi ve yeteneği de ayrı bir önem taşımaktadır. Sadece doğal dişler beyazlatmaya cevap verebilir. Porselenler ve dolgularınız beyazlamaz.

Bu dikkate alınmalıdır çünkü dişleriniz beyazladıktan sonra porselen ve dolgularınız dişlerinize göre daha sarı durabilir.

Diş Beyazlatma Sonrası

Ofis beyazlatmadan birkaç gün sonrasında dişlerinizde bir hassasiyet hissedebilirsiniz. Hastalar bunu bir kamaşma olarak tarif ederler. Bu sorun bir iki gün içerisinde kaybolur.

Gerekirse ağrı kesici bir ilaç uygulanabilir. Florlu ağız suları, Sensodyne diş macunu kullanımı bu süre içinde tavsiye edilebilir.Çay, sigara, kahve, meyveli sodaların kullanımından kaçınılır.

Eğer kullanılırsa da hemen sonrasında ağız iyice çalkalanmalıdır.Ayrıca çok soğuk ve çok sıcak gıda ve içecekleri de operasyon sonrası almamanız önemle tavsiye edilir.

Dişlerde İstenmeyen Lekelerin Oluşması

Bunun bir çok sebebi olabilir. En yaygın olanları; yaşlılık, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır.

Dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik (tetracycline) veya aşırı florit tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir.Bu durum dişin yapısından ileri gelebileceği gibi diş etkenlerin boyaması ile, gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür nedeni ile, yaşlılıkla, dişe gelen bir darbe nedeni ile de olabilir.